Námestie sv. Egídia ožije slovensko-poľským folklórom

20.06.2012 Poprad

Poprad 20. júna (TASR) – Spoločenský, kultúrny a športový festival Leto v Poprade odštartuje už vo štvrtok 21. júna, a to podujatím Folklór bez hraníc a tiež akciou Viva Italia. „Na folklórnom festivale Folklór bez hraníc budú vystupovať tri súbory, konkrétne dva zo Slovenska a jeden z Poľskej republiky,“ uviedol vedúci oddelenia kultúry v Poprade Rudolf Kubus.
Občanom i návštevníkom mesta sa na pódiu pri hlavnom parkovisku na Námestí sv. Egídia najprv predstavia folkloristi z popradského súboru Vagonár. „Ešte pred tým však o 18.00 hodine pôjde sprievod cez celé námestie a takú úvodnú znelku nám urobia švajčiarski trubadúri. Po súbore Vagonár vystúpi poľský folklórny súbor Swarny,“ doplnil Kubus. Tretie folklórne zoskupenie vystúpi v piatok 22. júna o 18.00 hodine a pôjde o súbor Topľan z Giraltoviec. Podľa Kubusa ide o vynikajúce ľudové teleso zložené hlavne z mladých ľudí.
Projekt bol podporený z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a mesta Poprad. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatia presunú do Domu kultúry. Okrem folklóru sa môžu Popradčania tešiť aj na prezentáciu talianskej komunity žijúcej na území mesta. „Na akcii Viva Italia, ktorá začína vo štvrtok podvečer pri Zvonici na Námestí sv. Egídia, sa predstaví 12 stánkov, v ktorých budú napr. vinári, cukrári, bude možné ochutnať talianske syry, salámy, kávové špeciality, olivový olej, olivy, predstaví sa aj tradičná talianska hudba,“ vymenúva Fabio Bortolini z organizačného výboru podujatia.
Občianske združenie Pre mesto, ktoré celú akciu zastrešuje spolu s popradskou samosprávou, chce takto priniesť kúsok Talianska aj do Popradu. Podujatie potrvá až do piatku a záujemcovia si budú môcť tradičné talianske výrobky na mieste aj zakúpiť. V rámci sprievodného programu vyvrcholí Florbalový turnaj Pre mesto a vystúpi aj taliansky gitarista Ruggero Robin. Okrem toho si môžu návštevníci pozrieť aj vozidlá z dielne talianskych automobiliek.
 

Vyberte región